Dansens vett och etikett - Mälarsalen

Dansens vett och etikett

Så många frågor. Och nu så många svar. Nedan svarar vi på alla dom där frågorna som dyker upp när det handlar om pardans. Mycket är nybörjarfrågor och självklarheter för vårt mest erfarna klientel, men vi hoppas kunna reda ut en del punkter som även en riktig dansräv kan gå och fundera på.

Socialdans

Vad spelar banden för musik?

Varje band har sin egen stil och musik, men  spelar i regel alltid två snabba och två långsamma låtar i rad, alltså två låtar som passar bra till bugg och två låtar som passar bra till foxtrot.

Hur många låtar är en dans?

När du är ute och dansar till orkesterband och har blivit uppbjuden eller bjudit upp, dansar man med samma partner två låtar. En dans är alltså två låtar. (På Mälarsalens söndagsträningar uppmanar vi till snabba partnerbyten, där är en dans en låt.) På vissa delar i landet är en dans fyra låtar, två snabba och två långsamma. Är du osäker, våga fråga vad som gäller på det aktuella dansstället.

Får jag bjuda upp vem som helst?

Givetvis får du det! Inställningen på dansgolvet ska alltid vara ”alla dansar med alla”  och för att få nobba måste det finnas goda anledningar. En god anledning kan vara att den som bjuder upp är märkbart berusad. Sista dansen är ett undantag, den är ofta förbokad av livspartnern. Inställningen ”alla dansar med alla” gör dansbanorna inbjudande för alla, oavsett hur många man känner sedan innan.

Vad är ”damernas” och ”herrarnas”?

I vissa delar av landet gäller damernas och herrarnas på socialdansgovet. På Mälarsalen pratar vi mer om förare (vanligtvis herrar) och följare (vanligtvis damer) eftersom förare lika gärna kan vara av kvinnligt kön, och följare kan vara av manligt kön. För att kunna anmäla sig som ”par” på våra danskurer är enda kravet att den ena personen dansar som förare och den andre som följare. Vilket kön personerna har är således obetydande.

Vad betyder demokratisk dans?

I de södra delarna av landet (Gävle och söderut) gäller demokratisk dans. Då får man bjuda upp fritt, då herrarna/förarna ofta är färre gäller det som dam/följare att vara aktiv.

Finns det någon klädkod?

Nej, du bör ha på dig bekväma kläder som du kan dansa i under flera timmar.  Många dansare har med sig extra tröjor att byta med under kvällen, det är ett bra idé då man ofta blir varm när man dansar på fulla dansgolv. Ett tips är att ha ombyte i liknande eller samma färg, då känner förare/följare lätt igen dig även efter pausen.

Varför nästan töms dansgolvet på givna tider under kvällen?

Någon eller några gånger under kvällen har bandet paus. De rutinerade dansarna kan tiderna och går ofta mot cafeterian lite tidigare för att undvika kaffekön. Fråga i entrén eller i kafeterian när pauserna är så vet du varför dansgolvet plötsligt blir folktomt.

Vad är dansriktning för något?

Dansriktningen är det allra viktigaste på dansgolvet. Man dansar alltid motsols på dansgolvet, detta kallas dansriktningen. Att ha en dansriktning gör att krockar minimeras och skador uteblir. Som danspar har man gemensamt ansvar att dansa motsols, och tillsammans med dina vänner på dansgolvet måste man våga säga till paret som dansar åt fel håll, givetvis på ett trevligt sätt.

Går det för snabbt ute längst kanterna?

De allra snabbaste dansarna är alltid längst ut på dansgolvet, närmast kanterna. Även detta är för att minimera krockar, tempot ökar ju längre från mitten du är och när paren håller samma tempo behövs inga ”omkörningar” göras. Som nybörjare, börja dansen i mitten av golvet för att inte (av misstag) bli ”pådansad”.

Vem kastar kaffe i hörnet?

När du dansat en tid inser du hur viktigt golvets yta är för din dans. Du kan påverka detta genom att välja skor med sula för önskat glid eller strävhet, beroende på vilken dans du praktiserar. När det ligger kaffe i hörnet på dansgolvet beror detta på att golvet är strävt, gå eller dansa genom kaffet så blir skorna lite halare och du får bättre glid under fötterna. Kaffet placeras vanligtvis bakom pelaren till vänster om scen (när du står framför scen).

Danskurs

Vad bör jag ha för kläder + skor på danskurserna?

Hel och ren, och bekväm. Snickarbyxor och finkostym är inte att rekommendera, men till en början fungerar jeans och inneskor utmärkt. Snart ökar tempot på kursen och träningskläder blir mer aktuellt, tyvärr har vi inget omklädningsrum på Mälarsalen.
Vi rekommenderar inte nybörjare att köpa dansskor, utan välj en sko som är bekväm och sitter bra om foten. Med fördel, byt från utomhusskor till rena inomhusskor under höst/vinterhalvåret.

Ska jag ta med vattenflaska?

Det är jättebra att ha med egen vattenflaska till kurserna.

Finns det fikaförsäljning under kurserna?

Mitt i kursen är det 10 minuter paus, då finns det möjlighet att köpa enklare snacks, kaffe/te och dryck.